Ha abonnee,

Wanneer we zien dat een hond vooral gefocust is op naderende fietsers, voetgangers en/of andere honden, dan zegt het iets over waar dat dier uithangt met zijn bewustzijn. Namelijk bij zijn eigen traumatische ervaringen. Op basis van deze vorm van bewustzijn komen de zintuigelijke prikkels binnen en zal hij gaan handelen. Vanuit onze focus op deze hond zullen we hetzelfde gaan doen omdat wijzelf met ons bewustzijn bij dit dier zitten en tegelijkertijd in verbinding staan met onze eigen angst voor bedreiging en het onvoorspelbare.

Wanneer een paard loopt ‘te klapperen met de oren’ tijdens het berijden is zijn bewustzijn gericht, via de zintuigelijke waarneming (de oren), op plotselinge bewegingen vanuit de omgeving. Het onderliggend trauma kan zijn een gebeurtenis waardoor het dier zich onveilig is gaan voelen. Het kan ook zijn dat in de foklijn teveel de nadruk is komen liggen op ‘hersenwerk’ ten behoeve van de sport. Het bewustzijn is bezig met het analyseren van de opgedragen taak en de hulpen van de ruiter. Omdat het lichaamsbewustzijn vermindert is, ontstaat er een soort afsplitsing die angstig maakt. Basisgevoel voor veiligheid en aarding is nu eenmaal gelegen in de achterhand. Is daar afsplitsing, dan kan dat dier dit niet meer ervaren en wordt het angstig. Tegelijkertijd kunnen we dan een zwalkende onvaste achterhand waarnemen.

In de evolutionaire afhankelijkheid van onze ouders zullen gedragingen die niet tegemoetkomen aan onze basale behoeften als jong kind, worden ervaren als levensbedreigend. Er ontstaat de emotie angst gekoppeld aan het gedrag dat wij waarnemen en zal via de vorming van de 'ik' leiden tot overtuigingen over onszelf. Omdat het hier om gevoelsmatig levensbedreigende situatie gaat, waarvan het kind niet in staat is om deze te relativeren, zal het bewustzijn zich dan voornamelijk gaan richten op die waarnemingen die deze angsten en mechanismen ondersteunen. Hierdoor worden we keer op keer bekrachtigd in onze overtuigingen en angsten.

Maar kan dit ook anders? En wat is daar dan voor nodig?

Ik heb onlangs een blog geschreven over een shift in bewustzijn. De blog is voortgekomen uit mijn eigen ervaringen voor, tijdens en na helingen, en literatuur. De shift ontstaat wanneer het nodig is om de wereld te kunnen beleven zoals hij werkelijk is, zonder focus op de angsten. Het beleven van de wereld zoals hij werkelijk is, geeft niet alleen mentale/emotionele rust, maar doet ook de gerelateerde fysieke klachten verbeteren.

De blog is te lang voor een nieuwsbrief. Dus als je hem wilt lezen kun je op onderstaande klop klikken.

Andere posts

Regelmatig plaats ik nieuwe posts op mijn website en social media. Wellicht ontgaan deze berichten jou.

Zo heb ik onlangs iets geschreven over de feedback die ik van iemand kreeg naar aanleiding van een heling bij zowel mens als paard. En hoe bewustzijn en gezondheidsklachten zich tot elkaar verhouden. Je kunt ze terug vinden op mijn blog-pagina door hier te klikken:

Sjamanistische Retraite

Deze retraite is een manier om bij jezelf een grote bewustzijnsverandering te laten plaatsvinden door je over te geven aan en combinatie van inzicht, energetisch werk, Sjamanistische heling en drum. Het Sjamanistische hieraan is dat ik in staat ben om je mee te nemen naar een verruiming van je bewustzijn, voorbij je traumatische ervaringen.

Sjamaan meets Handanalist

De Naakte Waarheid
Met handanalyse komt de waarheid boven tafel als het gaat om jouw persoonlijke gaven en talenten, en waardoor deze worden versluierd. De helingen nemen je vervolgens mee naar een staat van bewustzijn waarin deze talenten de volledige kans krijgen.
Bedankt voor het lezen. Zie je binnenkort!

Hartelijke groet,
Eduard