De hond

Volger op ons levenspad

De hond stemt zich, meer dan andere dieren, af op de mens. Dat heeft deels te maken met zijn oorspronkelijke achtergrond als commensaal. Maar anno nu vormt de hond vaak tevens een spil in het gezin. Ooit begonnen als wolf is de hond verworden tot kind of maatje.

Daarnaast komen veel honden uit het buitenland waar ze vaak niet al te diervriendelijk met honden omgaan met als gevolg dat deze dieren vaak met een behoorlijk trauma bij een gezin belanden. Maar ook in Nederland komt het voor dat honden hun leven als huishond starten met problemen. Zo kunnen ze uit een nest komen waar veel angst heerst. Of bepaalde gedragseigenschappen zijn dermate uitvergroot dat de hond er last van heeft. Denk daarbij aan hersenwerk bij herders, focus op de mens bij Border Collies en 'sociaal' gedrag bij Labradoodles. In geval van onzekerheid en angst raken deze eigenschappen verder uitvergroot waardoor honden verder van slag raken. Een vicieuze cirkel die vaak maar moeilijk te doorbreken is.

Het gevolg is dat deze dieren voortdurend stress ondervinden, afweer gedrag gaan vertonen in de vorm van overmatig en niet functioneel blaffen in huis of naar andere honden en uitvalgedrag. Maar energetisch ontwikkelen deze dieren blokkades en kunnen ze fysieke klachten ontwikkelen.

Met Sjamanistische helingen mogen dergelijke honden afscheid nemen van hun trauma's, blokkades, en beperkende eigenschappen om zo hun ware essentie te ervaren. Hond zijn is dan niet meer zo ingewikkeld. We zien een vrolijke en stabiele hond ontstaan met plezier in het leven.