Meteen naar de inhoud

De mens

De mens

De mens is een wonderlijk maar ook zeer complex wezen. Eenmaal aangekomen op aarde doen wij allerlei ervaringen op in het leven. Deze ervaringen worden automatisch opgeslagen in het brein. De traumatische ervaringen worden voorzien van een label, een overtuiging over onszelf. We noemen dergelijke overtuigingen scriptbesluiten. Een voorbeeld is 'ik doe er niet toe', wanneer we in onze jeugd niet de liefde en aandacht hebben mogen ontvangen die we zo hard nodig hadden. Rond deze script besluiten ontstaan gedragsmechanismen. Zo kan iemand die die genoemd scriptbesluit heeft, 'op de zeepkist klimmen' en eens goed van zich laten horen als hij zich genegeerd voelt. Maar wellicht was die ander, door wie hij zich genegeerd voelde simpelweg in gedachten en was niet bezig de ander te negeren. Het gevolg kan zijn dat die ander denkt 'nou, nou, doe is effe kalm'. En zo voelt die ander zich zeker genegeerd en wordt daarmee bevestigd in zijn scriptbesluit en de mechaniek. De volgende keer wordt die 'zeepkist' nog groter. En zo heeft de mens een aantal van deze scriptbesluiten en bijbehorende mechanieken.

Daarnaast dragen we ervaringen van onze familie van oorsprong met ons mee. Als er ergens in onze familielijn een traumatische ervaring heeft plaatsgevonden, kan dat op de dag van vandaag ons leven bepalen. Maar vlak ook niet het effect uit van dogma's uit de samenleving. Dit is ok, en dat niet, zo hoor je je te gedragen. Ze zijn onzichtbaar maar onbewust stemmen wij ons hier op af.

Wanneer we het anders proberen te doen, lukt dat dus vaak niet zo goed. We zijn feitelijk geprogrammeerd om ons op een bepaalde manier te gedragen. Met sjamanistische helingen komen deze mechanismen en programma's boven water en mogen verdwijnen. Want wellicht lijken ze echt en bestaand, het gaat slechts om beperkende informatie in het brein.

Het effect is een ervaring van lichtheid als deze beperkende informatie wordt weggenomen. Er ontstaat ruimte zodat zijn essentie geleefd kan worden. Dit geeft een gewaarwording van rust en innerlijk welbehagen, een innerlijke glimlach.

nl_NLDutch