Meteen naar de inhoud

Sjamanistische heling bij het paard

Wanneer een paard snel boos reageert naar de mens of andere paarden in de kudde, is er grote kans dat we te maken hebben met een getraumatiseerd paard. Punt is namelijk dat in het fokken, houden en beleren van deze dieren we makkelijk over de intrinsieke grenzen van het paard heen gaan. Vaak zonder ons dat gelijk zo bewust te zijn, omdat het dier daar niet meteen op reageert. Pas na verloop van tijd kunnen we het effect hiervan zien.

Wanneer je slecht contact met je paard kan maken of wanneer hij zich afzondert van de kudde kan er sprake zijn van een diep trauma. Getraumatiseerde paarden kunnen soms ook blokkeren in het werk, plotseling mentaal afhaken of juist ‘gevaarlijk’ worden en vrij plotseling erdoorheen breken of uitbreken.

Maar vaak is het trauma ook gewoon voelbaar en ‘weet’ je dat er iets loos met je dier is. Gewoon door zijn manier van doen. Iets in je zegt dat het paard wellicht een nare ervaring heeft gehad bij de vorige eigenaar of op de fokstal. Dit soort gevoelens hebben we altijd serieus te nemen want meestal kloppen ze.

Het mooie van alle dieren, maar zeker ook van paarden, is dat ze niet voor niets in je leven zijn gekomen. Mens en paard hebben elkaar een ervaring te geven, en vaak is er een gemeenschappelijke ervaring die verbindt. Zo kan jullie eenheid staan voor vrijheid, verbondenheid, spelen, dansen, verkennen of avontuur. Het is dus niet alleen het trauma dat verbindt maar ook dat ene unieke tussen jou en je paard.

Sjamanistische helingen bij het paard nemen niet alleen het trauma weg en brengen het dier weer in verbinding met het ‘oerpaard’. Een heling zorgt ook weer dat jullie elkaar kunnen vinden op dat wat jullie verbindt, dat ene unieke. Daarom wordt in sjamanistische helingen gewerkt met dit gemeenschappelijke veld, en dus ook met jou als mens naast het dier.

nl_NLDutch