Meteen naar de inhoud

Het paard

Brenger van vrijheid en beweging

In de verbinding met de eigenaar zoekt het paard het evenwicht naar een emotionele balans. Vanuit dit evenwicht zal een paard, meer dan een ander dier, mee-resoneren op het centrale thema van de mens. Hij draagt daarmee de mens niet alleen fysiek, maar ook emotioneel. Dit kan ten koste gaan van zijn eigen natuurlijke behoeften en zijn eigen draagkracht overtreffen, met alle gevolgen van dien zoals kreupelheden.

Maar ook het paard kan geplaagd worden door trauma's zoals moeilijke geboorte, ongelukken, of verkeerde behandeling. Omdat het dier is die vraagt om grote eerbied voor zijn intrinsieke waarde en grenzen, worden beiden nogal eens gemakkelijk overschreden bij trainingen.

Wat makkelijk vergeten kan worden is dat fokken voor een speciaal doel grote gevolgen kan hebben voor dit dier. Dergelijk doel zit vaak op de hele foklijn. Denk daarbij aan showen, springen of dressuurprestaties. Veel paarden komen binnen dit doel vaak niet tot hun recht, worden overschaduwd als het gaat om hun intrinsieke waarden en moeten soms hoger presteren dan ze aankunnen.

Paarden die schrikachtig zijn, makkelijk op hol slaan of bijtgedrag vertonen hebben zeer waarschijnlijk  stress bijvoorbeeld om één van de genoemde reden. Maar ook wanneer een paard langdurig te kampen heeft met gezondheidsklachten kan het waardevol zijn om zijn emotionele gesteldheid eens te onderzoeken.

Omdat een paard nauw verbonden is met de eigenaar gaan sjamanistische helingen vaak over het paard zelf, de eigenaar en hun onderlinge verbondenheid. Op deze manier mogen ze elkaar weer vinden in hun eigen unieke verbond.

nl_NLDutch