Recensie Boek Oerdier|Oermens

Door: Jacqueline van de Werken, 5 november 2020

Eduard beschrijft in het boek ervaringen die hij heeft opgedaan tijdens Sjamanistische helingen tussen dier en mens. Er wordt in principe niet alleen gekeken naar de specifieke klacht of de problemen waar het dier mee worstelt, maar naar het dier in z’n geheel. Tevens is de relatie tussen het dier en de mens van zeer groot belang, evenals de omstandigheden waarin het dier is geboren, is groot gebracht en gehouden wordt Er wordt geheeld van binnen uit en de buitenkant volgt vanzelf en dit alles in verbinding met de natuur.

Het boek beschrijft heel duidelijk en gedetailleerd zijn inzichten en ervaringen en aan de hand daarvan krijgen we steeds meer een beeld van de relatie die we als dier en mens met elkaar hebben en hoe dat, zowel positief als negatief, elkaar beïnvloed. Bij het lezen van het boek realiseren we ons des te meer hoeveel invloed we uitoefenen op het leven van het dier. Het dier dient zich aan te passen aan ons leven en als we niet uitkijken mag het dier geen dier meer zijn. We beslissen wanneer ze moeten eten, wanneer ze mee naar buiten gaan etc. terwijl ze zelf op dat moment liever lekker slapen of spelen. Ons eigen gedrag beïnvloedt eigenlijk het hele leven van het dier. Hierdoor kan een dier niet meer zichzelf zijn en dat levert uiteindelijk vaak problemen op in gedrag, geestelijke of lichamelijke gezondheid etc. Ook alle problemen van de mens beleeft het dier mee wat ook weer voor extra spanning of gedragsproblemen kan zorgen. Door buiten zichzelf en in trance met het dier te gaan werken, kan Eduard voelen waar het misgaat bij het dier en in de relatie tussen mens en dier en ontdekken waar er geheeld moet worden. De diverse praktijkvoorbeelden in het boek zeggen meer dan genoeg. Het blijft wonderlijk om te lezen en mee te maken hoe een dier na één of meerdere helingen weer zo lekker in zijn of haar vel zit. En hoe bijvoorbeeld een hond zo rustig en ontspannen in slaap valt tijdens een heling en je de dagen erna steeds meer gaat zien dat hij of zij weer vol vertrouwen in het leven staat. Het dier mag weer dier zijn.

Na het lezen van het boek beseffen we des te meer dat de verbinding tussen dier en mens van levensbelang is voor beiden. Een aanrader voor iedereen die meer wil lezen over de echte relatie tussen dier en mens vanuit een Sjamanistisch perspectief.