Transformatie

Enige tijd geleden was ik een weekend lang bezig om mijn tuin te omheinen. Thor dacht namelijk dat het bos achter de tuin, ook zijn tuin was. Het is weer typisch mens om te denken in beperkingen! Trots op het resultaat van mijn noeste arbeid liet ik de honden de tuin in. Zo! Een half uur later waren ze weg, de tuin uit. Ze waren er ergens onder door gekropen. Na eerste moment van verbazing, volgde de frustratie. Weekend voor niets aan de bak geweest. Onlangs vloog Thor weer in een moment van mijn onoplettendheid onder het gaas door naar de buren. En ineens drong het tot mij door: dieren zien niet de beperking maar de opening!

Hierin kon ik plotseling ook de parallel ervaren in het effect van het werk dat ik doe, maar ook hoe ik zelf soms hele nare ervaringen beleef. Het effect waarvoor ik aan de bak ben!

Ik kon ineens helderder zien hoe trauma’s ervaringen zijn die overwonnen mogen wonnen om er als mens met een helderder geest en meer zielsverbondheidheid het levenspad te vervolgen. Hoe problemen met angstige honden je ertoe uitnodigen meer zelfbewustzijn te ontwikkelen door meer in het hier en nu te zijn, te aarden. En daar waar dit niet lukt het onderliggende trauma te helen.

Maar ook hoe een paard waarbij je kan ervaren dat er een trauma aanwezig is waardoor de stressemmer snel vol zit, je meeneemt in een proces waarbij je bijvoorbeeld je eigen verborgen eenzaamheid en buiten het leven staan geheeld mag worden. Zodat je elkaar kan ontmoeten op het snijvlak van de levenslust.

Hoe voor het gevoel een zwaar lot te hebben als gevolg van mishandeling in de jeugd, uiteindelijk kan leiden tot het ontstijgen van de zwaarte zodat de man van je leven ontmoet kan worden.

Het juk van de prestatiedwang afgelegd wordt zodat iemand zichzelf kan hervinden in de eenvoud van het begeleiden van jonge kinderen.

Hoe ernstig jeugdtrauma het ticket naar spirituele vrijheid wordt door juist te buigen voor dit leven en deze gebeurtenissen.

Hoe je bijna afscheid neemt van een hond, omdat je denkt dat dit samenzijn niets worden zal, leidt tot het hervinden van innerlijke rust, een andere levensbeschouwing, en een hond die zichzelf laat zien.

Transformatie.

We zeggen wel eens in berusting ‘het is wat het is’.

Ik zeg ‘niets is wat het lijkt te zijn’. Wat we zien is slechts het fysieke aspect. Maar als we ons overgeven aan de werkelijkheid zonder woorden, magic happens!

Plaats een reactie